Formel E VM 2023 – 6. afdeling: Sao Paulo E-Prix

Tredobbelt succes for Jaguar – Evans vinder igen

Mitch Evans og Jaguar er igen blandt vinderne i Formel E verdensmesterskabet. Efter en fremragende løbsstrategi kørte sidste års VM 2’er sin Jaguar I-TYPE 6 først over målstregen i Sao Paulo – 6. afdeling ud af i alt 16 i årets Formel E verdensmesterskab."

Men ikke nok med det: Nick Cassidy i kunde-teamet, Envision Racing, kørte sin I-Type 6 i mål på 2. pladsen og lige i Cassidys baghjul tog Sam Bird den tredje podieplacering til Jaguar. Det er historisk, for det er første gang i Formel E Generation 3 æraen, at et fabriksteam og dets kundeteam indtager alle tre podieplaceringer i ét E-Prix. Mitch Evans kvalificerede sig til 3. startposition, alt imens den regerende verdensmester, Stoffel Vandoorne startede i pole-position i Porsche. Men ét er kvalifikation, noget andet er løb, og Jaguar såvel som Envision Racing havde den perfekte strategi for indsatsen i løbet, der i den grad var præget af slipstreaming og optimal energi-styring.

Perfekt strategi

Det er første gang nogensinde der køres Formel E i Brasilien, og banen udmærkede sig ved flere meget lange langsider, der under høje temperaturer også stillede store krav til bilernes elektriske drivliner og ikke mindst kørernes evne til, foruden at forvalte energien rigtig, også at udnytte muligheden for slipstreaming. Når man kører tæt bag en anden bil, bruger man mindre energi i det lufthul som den skaber bag sig, som dels kan omsættes til højere fart i forbindelse med overhaling, og dels til at gemme energien til afgørende tidspunkter i et løb. De tre Jaguar’er i toppen mestrede det perfekt.

Og havde det ikke været for et ikke selvforskyldt sammenstød med en anden kører, havde Sebastien Buemi i den anden Envision-Jaguar formentlig blandet sig i opgøret. Nu blev det til en 10. plads, som ikke desto mindre betød at alle fire Jaguar’er sluttede i Top-10. Hårdt arbejde og en målrettet indsats betaler sig, fastslog Mitch Evans efter sejren. ”Vi har haft en hård start på sæsonen. Men Jaguaren har været hurtig fra begyndelsen af. Vi har arbejdet utrolig meget på, at vælge den rette løbsstrategi, derfor er sejren også et resultat af det hårde arbejde.”

Tæt på VM-toppen

Resultatet betyder, at i kørernes verdensmesterskab er Nick Cassidy nu blot 1 point fra 2. pladsen, alt imens Sam Bird, Sebastien Buemi og Mitch Evans nu også er i Top-10. Som et kuriosum formåede Sam Bird også at sætte løbets hurtigste omgangstid, hvilket gav ham et ekstra VM-point.

I kampen om team-verdensmesterskabet er Envision-teamet fortsat på 2. pladsen, mens Jaguars fabriksteam nærmer sig og indtager nu 3. pladsen i den samlede stilling.

Efter den foreløbige jordomrejse kommer Formel E nu til Europa, hvor der skal køres to løb i Berlin og blot to uger senere også et løb i Monaco. Løbene finder sted d. 22. og 23. april samt 6. maj. Formel E løbene kan følges TV-transmitteret på Discovery+ og Eurosport.