Sam Bird tilbage i VM-føringen

Sam Bird kørte søndag d. 11. juli sin Jaguar I-Type 5 racer til sejr i 11. afdeling af Formel E verdensmesterskabet og overtog ved samme lejlighed VM-føringen. Det var en overbevisende triumf, som understreger Jaguars styrke i VM men også, hvor hård kampen er i Formel E, hvor man ikke skal forvente at se en mester før sæsonfinalen i Berlin midt i august.

Men i New York City, på racerbanen i Brooklyn med Manhattan’s imponerende skyline som den enestående kulisse, kørte Sam Bird mesterligt. Han var hurtigst under træningen, vandt pole-position og førte løbet fra start til mål. Sejren var en værdig og overbevisende afslutning på en weekend, der ikke var begyndt helt efter planen.

Tilbage i 2019, hvor der sidste gang blev kørt New York City E-Prix – det var længe inden Corona pandemien vendte op og ned på verden – nåede Mitch Evans en 2. plads. Så man vidste godt hos Jaguar, hvordan den udfordrende racerbane skulle håndteres.

Men lørdag morgen, d. 10. juli i år, ved den allerførste frie træning var det hele ved at falde fra hinanden da Sam Bird på den fugtige kørebane havnede i betonvæggen. Teamet arbejdede på højtryk og fik bilen klar til kvalifikationskørslerne. Men uden træning er det ikke let, selv ikke for Sam Bird, der tidligere i år vandt det ene af løbene i Saudi Arabien og senere tog VM-føringen. Bird måtte starte fra 20. pladsen.

Hurtigst i enhver forstand

Han satte siden løbets hurtigste omgangstid, alt imens han avancerede til 9. pladsen. Og søndag tog han et lige så effektivt greb om opgaven og vandt det hele.

Mitch Evans havde mere moderat succes og udgik lørdag med et teknisk problem. Søndag kørte han stort set lige op med Bird og startede fra 2. pladsen, blot 90/1000 sekund langsommere end team-kollegaen.

Løbet igennem forsvarede han effektivt 2. pladsen, men få omgange fra målstregen ramte han barrieren med venstre baghjul. Det beskadigede hjulophænget, og New Zealænderen måtte nøjes med 13. pladsen i mål.

Helt i top

Efter New York City E-Prix er begge Jaguar kørere fortsat i VM-toppen. Bird på en fornem 1. plads og Evans på 8. pladsen. Men der er kun 21 VM-points mellem de to, så intet er afgjort endnu, hvor der i sæsonens fire sidste E-Prix’er – to i London og to i Berlin – kan scores op til 120 points.

I verdensmesterskabet for teams ligger Jaguar på 3. pladsen, men her er det endnu mere tæt. Kun 5 VM-points adskiller Jaguar fra det førende Envision Virgin Audi-hold og imellem de to ligger de regerende mestre, DS-Techeetah.

Løbene i London finder sted d. 24.-25 juni på en helt ny bane i London City. Jaguar og Sam Bird er da på hjemmebane så der al muligt håb om, at det aktuelle momentum kan fastholdes til sæsonen er forbi.

2021 Formel E VM Race 11, New York City, 11. juli:

Du kan se stillingen og følge alle resultater her.