Formel E VM 2022 skudt godt i gang, Diriyah, 28. Januar 2022

Årets Formel E verdensmesterskab er skudt i gang. Det skete i form af to åbningsløb på den saudiarabiske bybane, Diriyah d. 28. og 29. januar. Løbskalenderen består i år af i alt 16 løb, og Jaguar, der sidste år blev nr. 2 i team-verdensmesterskabet satser fortsat på sidste års VM 4’er, Mitch Evans og VM 6’er, Sam Bird, der sidder i cockpittet på Jaguar I-Type 5 racerbilerne, når det går løs.


2022 Sæson-premieren var også begyndelsen på et helt nyt kvalifikations setup. Det hidtidige var til dels baseret på en slags tilfældighed, hvor de dårligst placerede deltagere ofte fik bedre startpositioner end deres præstationsevner svarede til. Det system er fuldstændig revideret. Nu inddeles deltagerne i to gruppe på hver 11. De ulige placerede kørere i VM starter i den ene gruppe og de lige placerede kørere i den anden. Derved kommer der både gode og mindre gode deltagere i hver gruppe.


De to grupper begynder hver for sig med en indledende kvalifikation og de fire bedste fra hver gruppe går videre til kvartfinalerne, hvor kørerne dyster imod hinanden to og to over en omgang. De fire vindere går videre til semifinalerne og sluttelig fastlægges de to bedste startpositioner i en finale-duel, også over en omgang. Startpositionerne afhænger af finalisterne og deres finale-resultater og resten holder side om side på startopstillingen baseret på deres omgangstider i den gruppe de tilhører. Det fungerede rigtig godt i praksis.

Og hvordan gik det så?

Set i lyset af, at Jaguar sidste år scorede såvel en sejr som en 3. plads i de saudiarabiske løb gik det i år ikke helt så godt. Men helt galt gik det på ingen måde.

Gode points i første løb

I første VM-løb startede Sam Bird fra 5. pladsen og kørte i mål som nummer 4, alt imens Mitch Evans på sin hurtigste kvalifikationsomgang var blevet blokeret af en anden kører, så han måtte affinde sig med 14. startposition. I løbet kørte han sig op på 10. pladsen og dermed var Jaguar på en samlet 4. plads efter første VM-løb.

Andet VM-løb var en lidt selvforskyldt nedtur for de to kørere. Uafhængigt af hinanden ramte de barrieren under kvalifikationsrunden og dermed startede de henholdsvist fra 16. og 21. pladsen. I løbet avancerede Evans til 11 pladsen med stor sandsynlighed for at rykke yderligere frem, fordi hans andet såkaldte Attack-mode (som giver 40 ekstra hestekræfter i fire minutter) ikke var blevet brugt.

Men grundet en anden deltagers uheld blev løbet neutraliseret, da der stadig var tæt på 10 minutter tilbage – og i stedet for at avancere, fik Evans en tidsstraf og blev sendt ned på 21. pladsen, fordi han ikke havde aktiveret sit Attack-mode (reglerne siger, at man skal have brugt begge Attack-modes inden løbet er forbi og man må ikke aktivere det, når løbet er neutraliseret). Bird avancerede til 15. pladsen, og det giver ingen points. Men han var så hurtig, at han satte løbets hurtigste omgangstid.

Sammenlagt ligger Jaguar på 6. pladsen i VM og med blot to uger til næste E-Prix, går lørdagens race hurtigt i glemmebogen. Næste E-Prix finder sted i Mexico City d. 12. februar – Mitch Evans og Jaguar vandt sidste gang man kørte der (2020). Og så er der gode muligheder for intenst, at følge dette års Formel E VM, for såvel fri træning, kvalifikation samt løb transmitteres LIVE på Discoverys kanaler, discovery+ samt ofte også på 6’eren og/eller Eurosport.

2022 Formel E VM Race 1, Diriyah, 28. Januar:

Du kan se stillingen og følge alle resultaterne her.