Jaguar triumferer i Rom – i begge race, Formel E VM 2022, Rom

Jaguar er tilbage i VM-kampen. Efter en lidt svag start på 2022 Formel E verdensmesterskabet formåede Mitch Evans at køre sin Jaguar I-Type 5 til sejr i Rom E-Prix - ikke bare én gang men i begge løb. Med sejrene i 4. og 5. afdeling, ud af de i alt 16 i 2022, er newzealænderen nu oppe på 4. pladsen i VM-kampen, med kun 9 points til nr. 1. Det betyder, at Jaguar nu er på 5. pladsen i VM for teams, kun 21 points efter det førende hold.

At vinde i Formel E er i år blevet endnu hårdere end de foregående år. Et nyt kvalifikationssystem betyder, at kørerne i startopstillingen i langt højere grad er blandt ligestillede. Der er er ingen tilfældigheder, som tidligere, og de forstår virkelig at give hinanden kamp til stregen.

Perfekt strategi

I Rom-weekendens første løb startede Evans fra en lidt skuffende 9. startposition og Sam Bird kom afsted fra 13. pladsen. De placeringer fik de dog hurtigt lavet om på i løbet. De arbejdede sig begge fremad i feltet og en perfekt anvendelse af de 40 ekstra hestekræfter, som det såkaldte Attack-mode giver i en forudbestemt tidsperiode, betød, at Evans nåede førstepladsen i tilpas god tid inden løbet var slut til at kunne tage en overlegen sejr. Alt imens Bird kom i mål på en ligeså velfortjent 5. plads.

Næsten ligesådan gik det i søndagens løb. Her var udfordringen dog lidt anderledes, og det var lige ved at gå galt. Bird startede fra 4. pladsen og bragte sig i føring en tredjedel inde i løbet. Men Attack-mode perioden, som søndag var på 8 minutter, mod de to gange 4 minutter om lørdagen, valgte han at udskyde længere end konkurrenterne. Dels fordi han i princippet kunne klare sig uden og dels forventede han, at kunne hale det tabte terræn ind igen.

Strategien holdt på et hængende hår

Attack-mode skal aktiveres, mens der ikke er sikkerhedsbil på banen, og det skal være afviklet inden løbet er forbi. Men netop i løbets sidste fase kørte en anden deltager galt, og så kom der safetycar på banen. Heldigvis blev der arbejdet kvikt, sikkerhedsbilen var væk, og Evans kunne få aktiveret sit Attack-mode. Han overhalede hurtigt dem, der var kommet forbi, mens han klarede sig uden de ekstra hestekræfter, genvandt føringen og begyndte at lægge afstand til resten af feltet.

Men det var på et hængende hår. For endnu et uheld, kun et par omgange inden mål, gav ekstra spænding. For da blev feltet pakket sammen efter sikkerhedsbilen, og på løbets allersidste omgang, da løbet var blevet givet frit igen, havde Evans, den tidligere dobbelte mester, Jean-Eric Vergne lige i baghjulet.

Evans stod distancen og vandt med blot et halvt sekunds forspring - sådan!

Uheldigvis kolliderede Sam Bird med Nick Cassedy i en Envision-Audi og de udgik begge. Paradoksalt nok, for netop Envision-teamet vil til næste år benytte sig af drivliner fra Jaguar. Bird lå i øvrigt til at gentage 5. pladsen fra lørdagens løb.

”Denne weekend var en drøm,” strålede Mitch Evans efter løbet. ”Jeg havde håbet på en god portion VM-points inden vi kom til Rom, men to sejre er bare overvældende.”

Nu er opgaven at fastholde det momentum, teamet har opnået efter triumferne i Italien. Næste gang, det går løs, er sidste lørdag i april, i Monaco’s gader, hvor der køres på den berømte Formel 1 Grand Prix bane.

2022 Formel E VM Race 4, Rom, 9. april 2022

Du kan se stillingen og følge alle resultaterne her.