Overraskende forløb – spændende fremtid, Formel E VM 2022, Mexico City

Egentlig var der ingen direkte sammenhæng, men de seneste dage frem til og under 3. afdeling af Formel E verdensmesterskabet var på den ene side overraskende men skuffende. På den anden side spændende fordi en ny fremtid åbnede sig for Jaguar Formel E teamets fremtid.


Løbet først: Set i lyset af at Jaguar sidste år sluttede på 2. pladsen i Formel E VM, er det naturligvis skuffende, at årets første VM-afdelinger ikke genspejlede det niveau, som man opnåede i fjor – og fortsat befinder sig på. Men sæsonen er lang, faktisk den længste i Formel E historien, så man er fortrøstningsfuld.


3. afdeling af Formel E VM fandt sted i Mexico City. Mitch Evans og Sam Bird havde, som mange andre, udfordringer med at parre det lave atmosfæriske tryk (Mexico City ligger i mere en 2 kilometers højde over havoverfladen) med den store belastning af dækkene i flere af banens meget hurtige sving. Resultat: Evans startede 11’er og Bird startede fra 17. pladsen.

Længere løb end kalkuleret

I løbet arbejdede begge sig hurtigt opad, Evans ramte 7. pladsen og Bird 9. pladsen, og de lå til at avancere yderligere på løbets sidste omgange, da de førende Porsche-kørere valgte at køre taktisk/strategisk, hvilket ødelagde løbet for flere af deres konkurrenter. Størstedelen af feltet havde kalkuleret løbet til at strække sig over 39 omgange (38 omgange på 45 minutter plus én omgang, som reglementet tilskriver). Overraskende valgte den førende bil i stedet for at spare energi, at krydse målstregen 2 sekunder inden de 45 minutter var gået. Dermed blev løbet 40 omgange langt.


Dertil rakte Jaguar kørernes restenergi ikke. I stedet for at sætte angreb ind måtte de nu overøkonomisere med strømmen og sluttede på henholdsvis 15. og 19. pladsen. Porsche triumferede, i øvrigt for første gang nogensinde i Formel E, men det var surt for dem, der ellers havde tilrettelagt et velfungerende forløb.


Sammenlagt ligger Jaguar på 7. pladsen i VM. Næste E-Prix finder sted i Rom d. 9. og 10. april. Det var her, Jaguar med Mitch Evans i cockpittet scorede deres første Formel E sejr nogensinde, så man er forventningsfuld, nu turen går tilbage til Europa.

Flere Jaguar racere i Formel E næste år

Den gode nyhed: få dage inden Mexico E-Prix underskrev Jaguar og Envision teamet en flere-årig kontrakt, som indebærer, at Envision allerede fra næste sæson benytter Jaguars drivline i deres racerbiler. Næste sæson er begyndelsen på en ny æra i Formel E regi med de såkaldte GEN 3 (3. generations) racerbiler, der er baseret på ny avanceret teknologi og er meget hurtigere end de nuværende biler.

2022 Formel E VM Race 3, Mexico City, 12. februar 2022

Du kan se stillingen og følge alle resultaterne her.